Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, het moet zich gaan aanpassen aan de zwangerschap. Daardoor kunnen er ook zwangerschapsklachten gaan optreden. Het hebben van klachten kan bij iedere vrouw en bij elke zwangerschap anders zijn. Onder invloed van de zwangerschapshormonen kun je tijdens de zwangerschap gevoeliger en emotioneler zijn dan normaal. Je bent sneller geprikkeld en kunt dingen anders ervaren in de zwangerschap dan daarbuiten. In de meeste gevallen zijn deze emoties normaal. Enkele andere zwangerschapsklachten zullen wij hieronder verder bespreken. Het is wel belangrijk om te weten dat je ons altijd kunt bellen met zwangerschapsklachten.
De eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit komt door het zwangerschapshormoon HCG. Na drie tot vier maanden vermindert het HCG uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen. Niet eten maakt het meestal erger, eet daarom om de twee uur iets. Drink en eet iets voor je opstaat. Laat je partner een beschuitje met een kopje thee maken of leg 's avonds al iets klaar. Je kunt ook misselijk worden van bepaalde geuren. Rusten heeft ook een gunstige werking op de misselijkheid. Als je echt niets binnen houdt, neem dan contact met ons op.
Het lichaam verandert voortdurend tijdens de zwangerschap. Dat kost veel energie. Ook de ontwikkeling van je kindje kost veel energie. Veel vrouwen hebben in de zwangerschap meer behoefte aan slaap, dat komt door hormonale veranderingen. Soms kan het gerelateerd zijn aan een laag ijzergehalte(Hb) en/of vitamine B12 te kort. Bloedonderzoek kan dit aantonen. Gevarieerd eten en eventueel voedings suplementen innemen kunnen raadzaam zijn. Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt en dus toegeeft aan de vermoeidheid zover dit mogelijk is.
Een veel voorkomende zwangerschapsklacht is bandenpijn. Dit is een scherp stekende of trekkende pijn meestal laag aan de zijkant van je buik uitstralend naar je lies. Het wordt veroorzaakt doordat er rek op de banden van de baarmoeder komt doordat deze groeit. De pijn begint voornamelijk na snel opstaan en veel bewegen. Door een buikband te dragen voorkom je dat de baarmoeder al te erg aan de banden hangt. Een warme kruik, douche of bad wil ook helpen. Als je je buik ondersteunt bij het omdraaien in bed, hoesten en niezen geeft dit enige tegendruk en vermindert het de pijn.
Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en de botten weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af, hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm komen. Aan het einde van je zwangerschap drukt je kindje ook nog eens tegen je maag waardoor het kan verergeren. Sommige voedingsmiddelen zoals koffie, sinaasappelsap, kruidig en vet eten kunnen de klachten verergeren. Let daarom op wat je eet. Het is ook belangrijk om kleine porties verdeeld over de dag te eten. Mocht je er ’s nachts last van hebben, dan kun je je hoofdeinde van je bed hoger zetten, bijvoorbeeld door een kussen onder je matras te leggen. Gele vla of een slokje melk wil ook nog weleens helpen. Mochten deze adviezen niet voldoende helpen, dan kun je bij de apotheek of drogist een middel halen tegen maagzuur. Meldt daar wel dat je zwanger bent.
Obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen gaan trager werken. Daardoor blijft ontlasting langer in de darmen aanwezig en onderweg wordt er vocht aan onttrokken. De ontlasting wordt dan hard en kan dan obstipatie veroorzaken. Aambeien kunnen veroorzaakt worden door deze obstipatie. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Ze kunnen ook bloeden. Obstipatie kan de klachten van aambeien verergeren. Het is dus belangrijk dat je minstens twee liter per dag drinkt, vezelrijke voeding eet en voldoende lichaamsbeweging hebt.
Door de hormonen verweekt het kraakbeen tussen de gewrichten, hierdoor komt je bekken wat los te zitten. Dit is nodig om de baby door het bekken geboren te laten worden. Je gewicht en houding veranderen ook in de zwangerschap. Al deze veranderingen kunnen klachten geven. De ernst van de klachten kan enorm verschillen, van af en toe een zeurderige pijn in de onderrug tot niet of nauwelijks meer kunnen lopen. Het is belangrijk om goed op je houding te letten, je buik steun te geven door middel van bijvoorbeeld een buikband en rust te nemen, maar toch ook te bewegen. Wanneer je veel hinder ondervindt van deze klachten, neem dan contact op met ons. Wij kunnen dan nog meer adviezen geven of je doorverwijzen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten.
Een zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Elke vrouw ervaart deze anders.
Het kraambed is de periode van de eerste tien dagen na de bevalling. Ook hierin begeleiden wij je de eerste dagen.
Het eerste jaar als ouders is intensief. Er zijn heel veel veranderingen, fijn om deze ervaringen samen met andere pas-bevallen vrouwen te delen.
Grote avonturen
beginnen klein
Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Je kunt bellen naar nummer 0113-503842. Wanneer er niet opgenomen wordt, hoor je een antwoordapparaat met het nummer van de dienstdoende verloskundige. Je kunt dit altijd bellen voor het maken van een afspraak, voor vragen of voor verloskundige hulp.